Lithium batterijen, WAT en HOE!

Gepubliceerd op 8 februari 2020 om 19:00

Hieronder worden de verschillende zaken besproken die je moet weten over batterijen. Een goede batterij bepaalt wat je elektrische fiets en motor uiteindelijk zal presteren.
Wij maken alle batterijen op maat van de klant, alle vermogens en alle voltages.

Zoals U wel zal weten, is het gebruik van Lithium batterijen de laatste jaren met een enorme vooruitgang gepaard gegaan.  We gaan ons hier beperken tot de meest courante met hun voor en nadelen:

-Lithium Cobalt Oxide : heeft een hoge specifieke energie in vergelijking met de andere batterijen, waardoor het de voorkeurskeuze is voor laptops en mobiele telefoons. Zijn goedkoper maar leveren matige prestaties. Deze zijn echter zeer ongunstig in alle andere aspecten in vergelijking met de andere lithium-ionbatterijen. Ze hebben een laag specifiek vermogen, lage veiligheidsniveau en een lage levensduur.

-Lithium Manganese Oxide: heeft een matig specifiek vermogen, matige specifieke energie en een gematigd niveau van veiligheid in vergelijking met de andere soorten lithium-ionbatterijen. Ze hebben het extra voordeel van lage kosten. De nadelen zijn de lage prestaties en de lage levensduur. Het wordt meestal gebruikt in medische apparaten en elektrisch gereedschap.

-Lithium Nickel Manganese Cobalt Oxide: heeft twee grote voordelen ten opzichte van de andere batterijen. De eerste is de hoge specifieke energie die het wenselijk maakt in elektrische aandrijvingen, elektrische voertuigen en elektrische fietsen. De andere zijn de lage kosten. Het is matig in termen van specifiek vermogen, veiligheid, levensduur en prestaties in vergelijking met de andere lithium-ionbatterijen. Het kan worden geoptimaliseerd om een ​​hoog specifiek vermogen of een hoge specifieke energie te hebben. De High End Chinese batterijen zijn momenteel op dit vlak van zéér goede kwaliteit, doch qua prijs kosten ze hetzelfde als de Koreaanse merken als Samsung en LG. Let wel datwij bij TOP-EBIKE zelf de cellen jaarlijks testen en dan bepalen welke merken voor welk doel zullen gebruikt worden. Dit garandeert een steeds UP-TO-DATE batterijpak.

-Lithium Iron Phosphate: heeft slechts één groot nadeel in vergelijking met andere soorten lithium-ionbatterijen en dat is de lage specifieke energie. Anders dan dat, heeft het een matige tot hoge rating in alle andere kenmerken. Het heeft een hoog specifiek vermogen, biedt een hoog niveau van veiligheid, heeft een lange levensduur en is goedkoop. De prestaties van deze batterij zijn ook matig. Het wordt vaak gebruikt in elektrische motorfietsen en andere toepassingen die een lange levensduur en een hoog veiligheidsniveau vereisen. Ondertussen hebben bepaalde merken al lithium batterijen die beter zijn dan de LIFePo4 ondermeer Sanyo

-Lithium Nickel Cobalt Aluminium Oxide : biedt slechts één sterk voordeel en dat is een hoge specifieke energie. Afgezien hiervan biedt het niet echt veel in vergelijking met de vijf andere batterijen. Het biedt een laag veiligheidsniveau in vergelijking met de andere batterijen. Het is ook behoorlijk gematigd in de rest van de kenmerken zoals prestaties, kosten, specifiek vermogen en levensduur. De hoge specifieke energie en de matige levensduur maken het een goede kandidaat voor elektrische aandrijvingen.

-Lithium Titanate : biedt hoge veiligheid, hoge prestaties en een hoge levensduur, wat zeer belangrijke functies zijn die elke batterij zou moeten hebben. De specifieke energie is laag in vergelijking met de vijf andere lithium-ionbatterijen, maar dit compenseert dit met een matig specifiek vermogen. Het enige grote nadeel van lithiumtitanaat in vergelijking met de andere lithium-ionbatterijen zijn de extreem hoge kosten. Een ander belangrijk kenmerk van deze batterij die het vermelden waard is, is de opmerkelijk snelle oplaadtijd. Het kan worden gebruikt voor het opslaan van zonne-energie en het creëren van slimme netten.

 

Eén der laatste ontwikkelingen zijn de  Lithium vanadium fosfaat (LVP) batterij is een voorgesteld type lithium-ion batterij die een vanadium fosfaat in de kathode gebruikt. Het heeft al zijn weg gevonden naar het Subaru-prototype G4e, een verdubbeling van de energiedichtheid wordt hier reeds behaald!

Hoe wij bepalen welke merken en types cellen gebruikt worden om  batterijen samen te stellen.

Daar de merken onderling steeds een strijd voeren om toch dat tikkeltje beter te zijn, kan het zijn dat wij regelmatig wisselen van merk. Dit naargelang de cel die op dat ogenblik als beste uit onze eigen testen komt. Dat de cellen door ons zelf getest worden is van zéér groot belang, het is niet altijd zoals fabrikanten in hun data beweren. Daarom doen we de testen zelf en bepalen dan welk type we gebruiken. Dit kan soms zéér snel wisselen, daar de  productieprocessen steeds meer verfijnd worden. Wie er steeds met kop en schouders als beste uit de testen komt zijn de lithium cellen van Sanyo, doch deze hebben spijtig genoeg een hoog prijskaartje. Dus, als je batterijpakken in aanbieding ziet staan tegen uitzonderlijk lage prijzen, wees dan maar zekere dat er de goedkoopste Chinese cellen gebruikt worden van onder andere het merk EVE. Dus louter afgaan op de prijs is voor lithiumbatterijen een riskante zaak.

Hoe hou ik mijn batterij van mijn elektrische fiets in optimale conditie?

(1)Voor de batterij een eerste maal in gebruik te nemen zal men de batterij volledig laden. Nadien een drietal maal leeg rijden tot je fiets géén ondersteuning meer geeft.  Dit is niet echt nodig, doch dit is aangewezen indien men 100% zeker wil zijn dat men beschikt over de volle capaciteit van een batterij. Met onze batterijen, die steeds vers aangemaakt worden en op tijd verkocht worden, is deze procedure niet nodig. Deze procedure van verschillende malen leeg te rijden en te laden is enkel van toepassing als men niet zeker is hoelang een batterij reeds in de winkel staat. Stel dat die een jaar in de winkel staat op half geladen toestand, dan zal deze batterij in een soort slaapstand komen. Om de batterij uit deze slaapstand te halen is het nodig deze procedure te doen zoals beschreven. Ook als men de fiets lang niet gebruikt kan dit eventueel nodig zijn.

Daar  onze batterijen steeds over een BMS systeem en een Balanceersysteem beschikken zal men de batterijen nooit kunnen te ver leegrijden of overladen. Ondanks dit is het toch ook aangewezen om de batterij jaarlijks een tweetal keer leeg te rijden tot de fiets géén ondersteuning meer geeft. Dan kan het balanceersysteem dat in uw batterij zit, ten volle zijn werk doen en zal men de batterij jaren kunnen gebruiken zonder verlies van capaciteit. Het tegendeel zal je merken, als je dit doet, dan zal uw batterij na 2 tot 3 jaar zelfs méér capaciteit hebben dan een nieuwe! Wij hebben dan ook de nodige apparatuur om dit jaarlijks in uw plaats te doen mocht je zelf uw batterij niet kunnen leeg rijden.
(2).Regelmatig de batterij laden na het leeg rijden, zal de levensduur van uw batterij ten goede komen. Lange tijd de batterij niet gebruiken als deze in lege toestand wordt weg gezet, zal de levensduur beperken en kan zelfs de batterij beschadigen. Een lithium cel die beneden een bepaalde spanning komt als men ze lange tijd leeg weg zet, die is onherroepelijk kapot. Vervangen heeft geen zin, daar alle cellen in een batterij van exact hetzelfde type moeten zijn enz. Daarom dat wij voor assemblage elke cel meten op capaciteit, voltage en Ohmse weerstand. Enkel de cellen met dezelfde specificaties kunnen gebruikt worden om een prefect batterijpak te maken.  Dus ga niet in op de vele advertenties die beweren dat ze uw batterijpak herstellen. Men moet wel ALLES volledig vernieuwen, maar enkel de slechte cellen vervangen door goede is een operatie die na korte tijd terug een slechte batterij tot gevolg zal hebben. Wees ook zeker als je ergens een batterij besteld, dat die batterijen van VERSE makelij zijn!!! Daarom vindt je bij ons geen batterijen op voorraad. De batterijpakken worden door ons gemaakt volgens wat verkocht wordt en de klant wil.
(3).Indien de batterij tijdens de winterperiodes gebruikt wordt bij een temperatuur beneden de -10°C, zal dit ook de levenscyclus van uw batterij beïnvloeden. De batterij zal onder deze omstandigheden ongeveer 70% van zijn capaciteit kunnen benutten. Dit wil zeggen dat men bij deze vriestemperaturen minder kilometer zal rijden! Dit is volkomen normaal. In de zomer zal men ook dit effect hebben, hoe warmer en hoe meer boven de 23°C, hoe minder kilometer je zal doen.
(4).De batterij zal in de winter, indien deze geladen moet worden, het best geladen worden bij kamertemperatuur, dit is ook van toepassing op hete zomerdagen! Kamertemperatuur is de beste temperatuur om je batterij te laden. Stockeren in de winter mag gerust in de koude. De zelfontlading zal dan het minst zijn. Ook zal het stockeren in de winter gebeuren bij een max. lading van 70 à 80% en men zal de batterij liefst zo koud mogelijk stockeren. Laden voor het lange tijd niet gebruiken is zelfs nog beter als men ze max. 40% laad voor het stockeren gedurende de winter. Maar, als je de procedure doet om slechts 40% te laden bij stockage, dan dient men wel elke drie maand te controleren dat uw batterij nog boven de nominale spanning is. Bij een 36V batterij is dit 34 tot 36V. Zit je daar beneden, dan eventjes bijladen. De oxidatie van uw cellen zal dan tot een minimum beperkt worden. Laad je voor de winter op met 70 tot 80%, dan mag je gerust je batterij zonder omkijken wegzetten voor 6 maanden.

(5). -Veel fietsen zal uw batterij beter in conditie houden dan bijna niet fietsen. Een batterij verslijt niet van te gebruiken, wel van onoordeelkundig te gebruiken. Een batterij die goed onderhouden is, doet wel zijn  25.000km bij een doordeweekse fietser. Het record dat wij gehaald hebben bij een klant die dagelijks 120km fietst was 93.000 km. Dit is natuurlijk een uitzondering, maar je ziet, het kan!

(6). -Mag ik mijn batterij steeds volledig leegrijden? Ja, dat mag, doch je zal dan de levensduur van de batterij verkorten. Elke fabrikant geeft steeds op , hoeveel keer een batterij kan herladen worden. Deze cijfers die door elke fabrikant gegeven worden zijn steeds bij een DOD van 80% en een temperatuur van 23°C. Dus grofweg wil dit zeggen dat men het best de batterij steeds zal laden als ze nog ongeveer 20% capaciteit heeft. Je kan enkel de door ons gemaakte LONGLIFE cycle batterijen elke keer voor de volle 100% leegrijden. Die worden aangeboden met de letter LF en hebben een waarborg bij ons van zelfs 3 jaar ipv 2 jaar.

(7). -Moet ik mijn batterij regelmatig bijladen als ik in de winter niet fiets?  Neen, als je lange tijd niet fietst is het nefast voor een lithiumbatterij om deze  steeds in vol geladen toestand te bewaren door ze regelmatig bij te laden (oxidatie is het gevolg als je dit doet en nefast voor elke lithiumbatterij). Zoals eerder gezegd, simpel laden tot 70% (beter nog 40%) van haar capaciteit, dat is ongeveer  7/10 van de normale laadtijd en zo kan je uw batterij  perfect 6 maand stockeren. Bij een  temperatuur het liefst beneden de 18°C, daar anders de zelfontlading meer zal zijn, naarmate men de batterij warmer stockeert. Je mag de fiets gerust in je tuinhuis laten staan. Hoe ,kouder hoe beter. Uw frigo is eigenlijk de beste plaats.

      -Nog een belangrijke tip, tijdens het laden er voor zorgen dat uw batterij nooit hoger gaat in spanning dan 40V, dat doet zéér veel in verband met het verlengen van de levensduur. Het is daarom raadzaam een goede lader te gebruiken die de max. spanning van 42V zeker niet zal overschrijden. Nog beter is een lader te gebruiken waarbij men kan instellen tot welk percentage je uw batterij kan laden en ook kan instellen met hoeveel ampère je uw batterij wil laden. Zie hiervoor onze speciale laders.

Basis veiligheidsvoorschriften bij gebruik van batterijen voor elektrische fietsen.

(1)-De batterij zal opgeladen worden in een geventileerde en droge plaats. Vuur in de nabijheid van lithium batterijen steeds voorkomen!
(2).De optimale werkingstemperaturen zijn tussen de 10-40°C. Zo wordt de capaciteit van een batterij steeds opgegeven bij een ontlaad temperatuur van 23°C. Lager of hoger zal je steeds een tikkeltje minder capaciteit hebben in uw batterijpak. Tijdens het laden bij te lage of te hoge temperaturen kan dit schade berokkenen aan de batterij.

(3).Bij het laden nooit de negatieve pool wisselen met de positieve pool. Dit zal een kortsluiting tot gevolg hebben en kan brand of andere schade veroorzaken. Hiertegen zijn onze systemen wel beveiligd, doch de kans bestaat dat je eventueel de zekering of de complete BMS dient te vervangen.
(4).Bij brand van een lithium batterij mag geen brandblusser op basis van CO2 gebruikt worden. Als er brand ontstaat, dient dit geblust te worden met een CC14 brandblusser. Onze batterijen zijn beveiligd tegen verkeerd gebruik, zoals bijvoorbeeld ompoling, enz. Dit wil echter niet zeggen dat men de basisregels niet hoeft te respecteren. 

(5).Indien je vaststelt dat de batterij zich abnormaal gedraagt, gelieve contact op te nemen met de verkoper. Begin nooit zelf dergelijke batterijpakken te openen of te repareren! Je bent dan trouwens uw garantie kwijt!
(6).Tijdens warme zomerdagen nooit uw batterij bedekken met isolerend materiaal, zoals fietstassen en dergelijke. Steeds zorgen dat er tijdens het rijden voldoende lucht kan circuleren rond de batterij. Onze batterijen zijn temperatuur-begrensd en zullen bij een te hoge of te lage temperatuur dienst weigeren en in veiligheid gaan.

(7).Wanneer de temperatuur boven de 40°C is, kan dit de levensduur van de batterij doen verminderen. Tevens kan het interne BMS systeem de batterij afkoppelen. Dus steeds zorgen dat de batterij voldoende natuurlijke koeling heeft tijdens het rijden. Plaats ook nooit uw batterij in volle zon!

(8).Gevallen met uw fiets? Dan is er één stelregel, laat je batterij controleren op eventuele beschadiging!

Toch een batterij die niet meer presteert zoals hoort voor je elektrische fiets?

Dan kunnen we toch nog héél wat doen, dankzij onze speciale apparatuur en vakkennis.

Ja, velen onder U zullen het al eens meegemaakt hebben, uw batterij gaat  achteruit en je kan minder kilometers rijden! Dit zeker met batterijen die bij de standaard elektrische fietsen verkocht worden, doch dit kan ook gebeuren door het niet volgen van simpele regels aangaande onderhoud van uw batterij.

Dikwijls hebben we ook de opmerking: mijn batterij is dezelfde als die welke jullie verkopen. Ze bedoelen dan het omhulsel, de kast. Dat kan inderdaad zijn, daar er momenteel slechts twee fabrikanten zijn (allebei Chinees) die deze kasten maken voor alles en iedereen. Wij dienen daar ook onze kasten te kopen. Dus, het omhulsel zegt niets over welke batterij u eigenlijk hebt!

Eerst en vooral dient er op zijn minst in een goede batterij een BMS aanwezig te zijn (ook hier heb je BMS system die omzeggens gratis zijn en andere die echt doen wat ze moeten doen), deze gaat al de eerste vormen van eventueel misbruik van uw batterij verhinderen.  Maar in deze systemen heb je ook tal van varianten, het is niet omdat een fabrikant zegt dat ze gebruik maken van een BMS systeem dat dit dan plotseling een top product wordt. je hebt hier tal van spotgoedkope versies en ook de duurdere versies. Zoals steeds, ook hier waar voor uw geld. 

Wij gaan echter verder, wij gebruiken enkel BMS systemen die ook voorzien zijn van een real time balanceer systeem en dit zowel tijdens het laad en ontlaadproces. Dit wil zeggen als uw cellen in onbalans raken, worden deze tijdens iedere oplaadbeurt gelijk gezet met een verschil van 0,015Volt. Capaciteit van elke cel wordt gelijk getrokken binnen de 67mA en de statische capaciteit wordt gelijk getrokken binnen de ≤20µA. Dit garandeert U een perfect werkende batterij als je zich dan ook nog eens houdt aan de kleine voorzorgsmaatregelen. Want, vergeet niet, als je uw batterij niet verzorgd (zie hierboven) zal zelfs de beste BMS en balanceersystemen zoals wij gebruiken,  hun werk niet naar behoren doen als er tussen elke cel onderling een verschil is van boven de 200mA. En het verschil in Volt groter is dan 150mV, dan kan ook ons systeem niet meer werken naar behoren. Eens je een verschil hebt groter dan dit, dan zal je zien dat je stelselmatig minder kilometers zal doen. Stel je dit vast, dat er plotseling onder dezelfde omstandigheden minder kilometers gedaan worden dan moet je ingrijpen.

 

Oplossingen die wij bieden bij een "versleten batterij"


Wij kunnen dan je batterij terug testen op capaciteit, balanceren en regenereren. Al onze batterijen worden standaard voorzien van een regeneratie stekker die reeds naar buiten gebracht werd om dit op een correcte manier te kunnen doen. Bij batterijen waar dit niet aanwezig is plaatsen wij die zelf (tegen meerprijs). Wij regenereren dan uw cellen binnen een spanningsverschil bij eenzelfde capaciteit van 0,02 Volt! Na deze handeling beschik je terug over een batterij die dezelfde capaciteit heeft dan een nieuwe batterij. Let wel, zijn er in uw batterijpak cellen die ver beneden de toegelaten spanning gekomen zijn, of 0 volt hebben dan is regeneratie soms niet mogelijk. Dit is enkel mogelijk als je cellen nog minimum 1 tot 1,5V hebben per cel. Alhoewel, als de 0 volt van uw cel nog maar kortelings is opgetreden, dan kunnen wij ook deze er nog doorhalen. Als je zelf niet kan voldoen aan de onderhoudsvoorschriften, dan is het geraden uw batterij jaarlijks binnen te brengen en zeker bij personen die echt niet veel fietsen. Wij houden dan uw batterij in top conditie! Graag merken we op dat regenereren een totaal ander proces is dan een cel balanceren of testen op capaciteit!

Waterdichte 3 jaar Garantie op batterijen ipv 2 jaar!

Hier kan men al op een vlugge manier het kaf van het koren scheiden. U merkt dat iedereen de mond vol heeft over de laadcycli. Deze zijn naargelang men invult van 800 cycli tot 2000 cycli (de 2000 als je dit leest, dan heb je een grappenmaker aan de hand). Is dat niet vreemd, zoveel laadcycli? Ja, en dan nog op zijn minst. Deze cijfers zal je bijvoorbeeld nooit terugvinden bij de fabrikanten zelf. Die geven doorgaans 800 tot 1500  (bij onze LONG Life cellen) cycli aan. Stel dat je batterij toch zoveel cycli aankan, waarom krijg ik dan overal maar 1 jaar garantie? Is vrij eenvoudig, omdat ze U niet de waarheid vertellen. Wist u dat een doorsnee fietser zijn batterij zelfs in gans zijn leven geen 500 keer zal laden. Stel je voor, 500 maal laden voor een 36V/12Ah batterij, dan zou je in totaal ongeveer 35.000km kunnen fietsen. De meesten onder ons doen dit helaas niet op gans hun leven. Waarom geven ze dan géén levenslange garantie. Wel de realiteit is dat wat de fabrikant opgeeft als cycli onder labo omstandigheden gebeurde. Dit wil zeggen, een ontlading van max. 80% van de batterij, steeds na elke ontlading de cellen balanceren en dit alles bij een vaste temperatuur van 23°C. Dan terug batterij laden tot max.80% van zijn capaciteit! Enkel dan zal men de cijfers halen die de fabrikanten opgeven. Dus, in real world situaties NIET haalbaar. Doorgaans zal een batterij met 800 laadcycli een levensduur hebben in realiteit van ongeveer 200 laadbeurten. Dit wil zeggen in kilometers omgerekend afgaande op bovenstaand voorbeeld met een 36V/12Ah batterij, zal je in realiteit ongeveer 14.000 km kunnen doen als je de voorschriften ter harte neemt. U dient dan ook onze raadgevingen in acht te nemen en je batterij jaarlijks 2 maal leeg rijden tot je fiets geen ondersteuning meer geeft. Enkel dan kan het balanceergedeelte in uw batterij zijn werk naar behoren uitvoeren. Om alle discussies uit te sluiten aangaande wat U met uw batterij doet, hebben we een ingebouwd systeem dat alles opslaat van de zaken die U met uw batterij gedaan hebt. Veilig voor U als klant, want je kan je rechten dan volop verdedigen. Goed voor ons, voor hen die niets van onderhoud willen doen. De garantie vervalt dan spijtig genoeg. Ben je niet in staat uw batterij jaarlijks 2 maal zelf leeg te rijden? Geen nood, je kan je batterij binnen brengen en wij doen dit dan in uw plaats. Tegen een vastgestelde prijs worden dan uw cellen nagekeken en perfect terug getest op capaciteit en in balans gebracht. Voor hen die hun batterij zwaar te lijden had en minder kilometers doen, bieden wij ook de mogelijkheid om uw batterij niet alleen te testen op capaciteit en te balanceren, maar ook te regenereren, dit ook tegen vastgestelde prijzen.

Hoe ver kan je rijden met een batterij?

Dit is afhankelijk van vele factoren. Hoe fiets je, in welke streek, bij veel wind? Heb je zelf nog een goede conditie enz. Kortom, als je leest dat je met een batterij een bepaalde afstand kan fietsen, dan zijn dit meestal die cijfers die je in het echt nooit zal halen. Zo krijgen we vele klanten over de vloer die dezelfde klacht hebben. In mijn boekje staat dat ik 170km kan doen en ik haal met moeite 80km of minder. is een beetje als bij de auto's. Deel doorgaans wat ze schrijven door 2 en je zal een correctere benadering hebben.

Hoe kan je dan de correcte cijfers hebben? Wij bieden U hiervoor een oplossing. Je kan ons een GPS file bezorgen van de rit die U wil doen als voorbeeld. Wij kunnen dan exact uitrekenen hoe ver je zal kunnen rijden met uw batterij. Wil je een nog nauwkeuriger benadering van wat U kan verwachten. Dan kan je uw conditie laten meten en kunnen wij deze ook in rekening brengen. Zo, weet je op voorhand wat je kan verwachten en dat zullen cijfers zijn die met de werkelijkheid zullen overeenstemmen.