Welk motorsysteem? Voorwiel-, Midden- of Achterwielmotor

Gepubliceerd op 8 februari 2020 om 19:02

-Welke keuze is de beste, voorwielmotor, middenmotor of achterwiel motor?

Ja, hier zijn de meningen verdeeld. Alhoewel, dynamica blijft dynamica. Vele praatjes hieromtrent zijn dan ook gebaseerd op wat zij hebben staan in de winkel en wat men kan aanbieden.  Je zal dan ook al gemerkt hebben dat je in alle winkels momenteel eigenlijk géén elektrische fiets meer koopt die verschilt van elkaar. Juist de kleur en de vorm en het merk, dat verschilt nog. Iedereen is klakkeloos overgestapt op middenmotoren en de meeste dan nog van het merk Bosch. Een winkelier die en beetje meer moeite doet zal ook een Shimano, een Panasonic of een Yamaha middenmotor aanbieden.

-Welke keuze is de beste, voorwielmotor, middenmotor of achterwiel motor?

Ja, hier zijn de meningen verdeeld. Alhoewel, dynamica blijft dynamica. Vele praatjes hieromtrent zijn dan ook gebaseerd op wat zij hebben staan in de winkel en wat men kan aanbieden.  Je zal dan ook al gemerkt hebben dat je in alle winkels momenteel eigenlijk géén elektrische fiets meer koopt die verschilt van elkaar. Juist de kleur en de vorm en het merk, dat verschilt nog. Iedereen is klakkeloos overgestapt op middenmotoren en de meeste dan nog van het merk Bosch. Een winkelier die en beetje meer moeite doet zal ook een Shimano, een Panasonic of een Yamaha middenmotor aanbieden. Maar zoals je al kan vermoeden als je enkel nog middenmotoren kan aanbieden en een klant vraagt wat het beste is, dan zal je niet verwonderd zijn als je als antwoord krijgt dat de middenmotor het beste is. Ze slaan je dan met cijfers rond de oren die een auto uit de jaren '70 nog niet kon voorleggen. Newton-Meters die de pan uit swingen, verbruik dat bijna NIHIL is. Daarom gaan we hier een beetje dieper in op de verschillende systemen. Daar wij alle systemen aanbieden, hebben we er géén belang bij het ene te promoten boven het andere. Wat we wel doen, een uitleg van de verschillende systemen dat gebaseerd is op feiten. U als klant kan dan vrij kiezen na alles overwogen te hebben.

Motor in het voorwiel gemonteerd.


Laat ons eerste beginnen wat er zoal doorgaans gezegd wordt over een elektrische motor in het voorwiel:
1- Het voorwiel slipt door:
Na de vele testen die zowel wij als anderen gedaan hebben moeten we vaststellen dat een voorwiel dat slipt werkelijk een uitzondering is als je een normale buitenband hebt. Het is zelfs zo dat bij een eventueel slippend voorwiel (zal zéér beperkt zijn mocht dit al gebeuren) door de aandrijving die op dat ogenblik trekt, het stuur zich automatisch zal willen recht trekken. Dus, zelfs al houdt men het stuur iets scheef, de natuurwetten zorgen ervoor dat het wiel in de rechte positie getrokken wordt. Dus op dit punt al veiliger dan een wiel met een motor achteraan of een midden motor. Bij beide laatste systemen drukt men de fiets vooruit en zal men eens men in een slip komt, verder doorslippen . Laat ons nu de situatie bekijken waarbij je door kiezelsteentjes moet rijden. Wel dit is dan een van de meest zinloze argumenten. Als je dan je snelheid niet aanpast zal je evengoed wegschuiven met een gewone fiets, een motor in het voorwiel, achterwiel of middenmotor. Maar zelfs hier, stel dat je voorwiel doorslipt op kiezelsteentje, dan nog zal het zich altijd willen recht trekken, ongeacht wat. Raak je echter in slip met achterwiel of middenmotor, dan zal het achterwiel enkel in de richting dat het slipt verder willen slippen. Maar zoals steeds in extreme omstandigheden zal men zijn rijgedrag aanpassen, laat dat een gulden regel zijn. Je kan dus een voorwielmotor het best vergelijken met een auto die beschikt over voorwielaandrijving = baanvaster!
2- Is klimmen met een voorwielmotor geen probleem?
Neen, dat is het zeker niet. Wij hebben sommige klanten die hellingen tot 19% bedwongen hebben. Persoonlijk heb ik in bedauwd gras een test gedaan bij een helling van 8,5%. Gaf geen probleem. Dus ook hier toch een kwakkel die even uit de wereld dient geholpen te worden. Het is inderdaad zo dat bij hellingen een achterwielmotor beter zal renderen alsook een middenmotor, maar dat zal dan ook ten koste gaan van meer energieverbruik! Doch, de achterwielmotor of middenmotor zullen dit enkel kunnen doen bij droog wegdek. Doch de recreatieve fietsers gebruiken zeer weinig dergelijke hellingen van meer dan de percentages hierboven vermeld, zijnde 15% of meer. Als de helling zo steil is dat je voorwiel gaat slippen, dan mag je er zeker van zijn dat je met  een middenmotor zelfs niet zal boven geraken en U ter plaatse zal blijven staan. Nog een goede test die we gedaan hebben bij een helling van 8,5% en complete modder! Wat zag je hier, je voorwiel zal inderdaad slippen, doch je zal boven geraken. Waarom? Wel héél simpel, je wiel wil zich steeds recht trekken en zal U al slippend toch naar boven trekken. Dat zijn feiten! Met de motor in het midden of de achterwielmotor raak je in de modder gewoonweg niet tot boven. Sta je met een middenmotor niet in de juiste versnelling, ja, dan slaat die zelfs niet aan en zal je zelfs niet kunnen vertrekken!
3-Is het waar dat een motor in het voorwiel zwaarder is om te sturen?
Dan gaan we dit op en zeer nuchtere manier benaderen. De motor is gemonteerd in het voorwiel exact op het middelpunt. Een motor zoals de laatste motoren uit ons gamma weegt amper 1,2 tot 3 kg. Dus, van het gewicht ga je al weinig last hebben, daar dit volledig in het center geplaatst is. Eens de motor geactiveerd is zal hij je wiel willen recht trekken, wat enkel een veiliger situatie zal in de hand werken. Links en rechts sturen is dus geen probleem met een motor in het voorwiel. Mocht dit al het geval zijn, dan zouden alle mensen die rijden met een fietsmand vooraan op het stuur hun fiets niet meer in bedwang kunnen houden. en dit vraagt dan wel een zeker tegensturen! Dus, aangezien de motor perfect in het midden staat van uw wiel is de invloed op uw stuurgedrag van zéér ondergeschikt belang en is dit een zoveelste verkoopargument dat nergens op slaat dat gebruikt wordt om middenmotoren te promoten.
4-Het zwaartepunt ligt hoger dan bij een middenmotor?

Het zwaartepunt bij een voorwielmotor en achterwielmotor liggen uiteraard op gelijke hoogte. Meten we echter het verschil ten opzichte van een middenmotor, dan zal men helaas merken dat een middenmotor gemiddeld amper 2cm lager ligt als men het middelpunt neemt van de verschillende systemen. Als het hiervan zal afhangen of U al dan niet zal recht blijven, dan moet men zich toch vragen stellen over de conditie van de berijder! Het is dan raadzamer dat dergelijke wankele fietsers liever NIET elektrisch rijden! Hieronder geven we een voorbeeld van het verschil in hoogte van de middenmotor ten opzichte van de wielmotor welke vooraan of achteraan kan geplaatst worden.

Gemarkeerde lijnen zijn:
Rode lijn = plaats waar wielen in de achtervork en voorvork vast komen te staan.
Blauwe kader = omvang middenmotor, zoals je zal merken ligt het zwaartepunt niet in het midden van deze kader, maar ongeveer 1,5cm. hoger. Gemakkelijkheid halve gaan wij het middelpunt van de kader aannemen als middelpunt van de motor. Is dan zelfs nog gunstig genomen, daar bovenaan bij een middenmotor de zwaarste onderdelen zitten en onderaan de controller en bedrading.
Groene lijn = deze loopt door het midden van de blauwe kader en geeft het hoogte verschil aan van het middelpunt bij plaatsing motor in voor of achterwiel en de middenmotor.

Wat merken we nu, dit is slechts een verschil is van 5cm en als men het echte zwaartepunt van de middenmotor neemt bedraagt dit slechts 2cm. U begrijpt dat deze kleine afstand nu echt niet het verschil zal maken. Dit wordt wel door alle fabrikanten van middenmotoren dik in de verf gezet om toch maar enig voordeel te hebben.

Zoals je ziet staat de batterij bij de gewone fietsen voornamelijk op de bagagedrager.
Dit is het hoogste gewicht, dus, je zal hier meer last van hebben dan van de wielmotor die een paar centimeter hoger staat dan een middenmotor. Dus alle voordelen die toegeschreven worden aan middenmotoren lijken meer gebaseerd op reclame dan op werkelijkheid. Het gewicht achteraan op je stoeltje en de motor vooraan geeft verder een perfecte verdeling van het ganse gewicht verdeeld over je fiets.

5- Ik kan moeilijker een band vervangen als ik lek rijd?
Dit zien wij persoonlijk niet als argument daar er momenteel binnenbanden zijn die je kan vervangen zonder dat je het wiel uit de fiets hoeft te halen. Legt men hierbij tijdens de ombouw anti-lekbanden, dan is het bijna onmogelijk om zelfs nog maar lek te rijden als je de banden op de correcte spanning gepompt hebt. Deze anti-lekbanden raden wij dan ook ten zeerste aan. Tijdens de ombouw krijg je die van ons trouwens aan kostprijs! Een anti-lek band met winkelwaarde tussen de 40 a 60 Euro krijg je dan voor 35€. Zo ben je voor een klein prijsje zeker van een onbezorgde fietstocht.
6- Wat is dan de gulden weg om een motor in het voorwiel te kiezen
Volgende zaken spelen een rol:
-gebruik je de fiets voor recreatief gebruik en is een snelheid van max. 35km/uur OK voor U? Dan heb je er alle belang bij een voorwielmotor te kiezen.
-gebruik je zakken op uw bagagedrager of vervoer je achteraan op de fiets dikwijls veel vracht of gewicht? Indien ja, dan heb je er alle belang bij een voorwielmotor te nemen. Je zal dan vermijden dat je last hebt van gebroken spaken in je achterwiel. Je gewicht is beter verdeeld over de ganse fiets.
-Je wil soepel rijden zonder al te gekke inspanning? Dan is een motor in het voorwiel welke aangedreven wordt door PAS sensor in plaats van een torque sensor het meest aangewezen. je kan vlotter bergop vertrekken, je kan makkelijker zelf uw trapfrequentie bepalen en toch uw gewenste snelheid houden. Onze systemen gebruiken trouwens een combinatie van Omwentelingen en Torque. het beste dus van beide werelden.
-Schakel je niet graag met een versnellingsapparaat? Dan is een voorwielmotor het meest aangewezen. Schakelen is bij een wielmotor van ondergeschikt belang om uw stroomverbruik in de hand te houden en de aandrijvings-onderdelen zoals ketting en tandwielen te behoeden voor slijtage. Dus je hoeft niet veelvuldig te schakelen zoals bij een middenmotor.
-Verder ga je met een voorwiel of achterwielmotor ook je ketting en versnellingsapparaat niet méér belasten dan bij een fiets zonder elektrische motor. Dus, alle onderdelen gaan véél langer mee.
-De wielmotor met reductiekast, die bolt als een normale fiets en geeft omzeggens geen weerstand. De wielmotor met directe aandrijving geeft iets meer weerstand en is qua weerstand als je met lege batterij komt te zitten wel al goed voelbaar. Hier gaan wij terug een stapje verder en al onze wielmotoren hebben een dubbele vrijloop. Dus, val je zonder stroom, je bolt dan als met een gewone fiets. Vele mensen zeggen dan ook dat dit een verademing is als ze eens onverwachts een platte batterij hebben!
-Een wielmotor met directe aandrijving gaat het langst mee, hier heb je enkel lagers die de levensduur bepalen. Een wielmotor met reductiekast is ook omzeggens onderhoudsvrij en geeft een duidelijk hoger koppel en beter klimcapaciteit bij lager energieverbruik dan direct aangedreven wielmotor of middenmotor.

Motor in het achterwiel gemonteerd.


1- Het achterwiel slipt minder snel door
Je zal met een achterwielmotor en de berijder op de fiets een grotere druk uitoefenen op je band. Dit wil zeggen dat je op het wegdek nog betere grip zal hebben dan bij een voorwielmotor. Nu moet dit echter niet overdreven worden en zullen de verschillen met een voorwielmotor echter minimaal zijn. Stel dat je achteraan wel zou beginnen slippen met een motor in het achterwiel, dan kan je geen correctie meer uitoefenen in verband met de richting dat je zal slippen of men moet al een zeer geoefende fietser zijn om dit slippen te stoppen. Bij een voorwielmotor heb je het voordeel dat bij het doorslippen van het wiel, de motor uw wiel wil recht trekken. Stel dat je gaat slippen met een achterwielmotor in een bocht, dan zal de kans groter zijn dat je fiets 90° of meer kan draaien. In een situatie waar je bijvoorbeeld door kiezelsteen hoeft te rijden zal je merken dat het achterwiel alle kanten zal op willen. Hij duwt je namelijk en die kracht moet ergens weg. Dus hier ook, aangepaste snelheid, zelfde als bij gewone fiets.
2- Is klimmen met een achterwielmotor beter?
Neen, dat is het zeker niet. Tenzij je echt hellingen wil oprijden die door alle fietsers gemeden worden. Je zal echter merken dat door het feit dat de druk op de achterband groter is bij een achterwielmotor, je eenzelfde helling zal oprijden maar steeds met  meer energieverbruik dan bij een voorwielmotor. Proeven tonen dat een steile helling oprijden in bijvoorbeeld bedauwd gras, je meer kans op ongecontroleerd slippen zal geven dan een voorwielmotor. doe je deze hellingen in modder, dan zal je merken dat het bijna onbegonnen werk is deze hellingen te nemen. Je achterwiel zal alle kanten uitgaan, uitgenomen rechtdoor!
3-Is het waar dat een motor in het achterwiel lichter stuurt?
Een motor in het achterwiel, die wil maar één ding doen. Steeds je voertuig voort bewegen in de richting van het achterwiel. Dit wil zeggen als je een bocht neemt dien je deze kracht te overwinnen met de stuurbeweging. In de praktijk wil dit zeggen dat je je stuur een tikkeltje beter zal moeten vasthouden of je zal de neiging hebben om te ver door te sturen. Doch ook hier, net als bij de voorwielmotor geen invloed van betekenis, alhoewel een voorwiel iets vlotter zal sturen. Kan je vergelijken met een auto die achteraan of vooraan aangedreven is.

4-Het zwaartepunt ligt hoger dan bij een middenmotor?
Zie onder deze paragraaf bij voorwielmotor, zelfde heb je ook bij een achterwielmotor. Dus een te verwaarlozen argument en zoals wij dit noemen, een voordeel aanhalen dat er geen is om toch maar hun systemen met middenmotor te kunnen verkopen.
5- Ik kan moeilijker een band vervangen als ik lek rijd?
Dit zien wij persoonlijk niet als argument daar er momenteel binnenbanden zijn die je kan vervangen zonder dat je het wiel uit de fiets hoeft te halen. Legt men hierbij tijdens de ombouw anti-lekbanden, dan is het bijna onmogelijk om zelfs nog maar lek te rijden als je de banden op de correcte spanning gepompt hebt. Deze anti-lekbanden raden wij dan ook ten zeerste aan. Tijdens de ombouw krijg je die van ons trouwens aan kostprijs! Rij je toch lek met een motor in het voor of achterwiel, dan hoef je uw wiel hier niet voor te demonteren. Je haalt eenvoudig langs één zijde je buitenband van de velg, op deze manier kan je er aan die zijde je binnenband uithalen en vaststellen waar het lek zit. De zelfklevende reparatiesets van LEZYNE, gebruik je dan om over de plaats te kleven waar je binnenband geperforeerd is. Binnenband er terug in, buitenband erop terug en klaar is kees. Zo éénvoudig is het.
6- Wat is dan de gulden weg om een motor in het achterwiel te kiezen
Volgende zaken spelen een rol:
-gebruik je de fiets voor woon/werk verkeer en is een snelheid van 45km/uur of meer OK voor U? Dan heb je er alle belang bij een achterwielmotor te kiezen.
-gebruik je zakken op uw bagagedrager of vervoer je achteraan op de fiets dikwijls veel vracht of gewicht? Indien ja, dan kan je een achterwielmotor nemen als je totaalgewicht van belading, inclusief fiets niet meer bedraagt dan 120kg. Je zal dan vermijden dat je last hebt van gebroken spaken in je achterwiel. Je gewicht is beter verdeeld over de ganse fiets. Het is ook aangeraden bij een achterwielmotor de batterij op het buizenframe van de fiets te plaatsen voor een nog betere gewichtsverdeling. Batterij op bagagedrager is ook géén probleem.
-Je wil soepel rijden zonder al te gekke inspanning? Dan is een motor in het achterwiel welke aangedreven wordt door PAS sensor in plaats van een torque sensor het meest aangewezen. je kan vlotter bergop vertrekken, je kan makkelijker zelf uw trapfrequentie bepalen en toch uw gewenste snelheid houden. Onze systemen gebruiken trouwens een combinatie van Omwentelingen en Torque. het beste dus van beide werelden.
-Schakel je niet graag met een versnellingsapparaat? Dan is een achterwielmotor of voorwielmotor het meest aangewezen. Schakelen is bij een wielmotor van ondergeschikt belang om uw stroomverbruik in de hand te houden en de aandrijvings-onderdelen zoals ketting en tandwielen te behoeden voor slijtage. Dus je hoeft niet veelvuldig te schakelen zoals bij een middenmotor.
-Verder ga je met een achterwielmotor ook je ketting en versnellingsapparaat niet méér belasten dan bij een fiets zonder elektrische motor. Dus, alles gaat véél langer mee, dan bij een middenmotor.
-De wielmotor met reductiekast, die bolt als een normale fiets en geeft omzeggens geen weerstand. De wielmotor met directe aandrijving geeft iets meer weerstand en is qua weerstand te vergelijken met een middenmotor als je met lege batterij komt te zitten (wel al minder dan een middenmotor). Hier gaan wij terug een stapje verder en al onze wielmotoren met reductiekast hebben een dubbele vrijloop. Dus, val je zonder stroom, je bolt dan als met een gewone fiets. Vele mensen zeggen dan ook dat dit een verademing is als ze eens onverwachts een platte batterij hebben!
-Een wielmotor met directe aandrijving gaat het langst mee, hier heb je enkel lagers die de levensduur bepalen. Een wielmotor met reductiekast is ook omzeggens onderhoudsvrij en geeft een duidelijk hoger koppel en beter klimcapaciteit bij lager energieverbruik dan direct aangedreven wielmotor of middenmotor.

 

Motor in het midden .


1- Met middenmotor slip je minder snel door
Dit is een veel voorkomend misverstand. Je moet weten dat bij een middenmotor de ketting zelf aangedreven wordt. Dus, daar deze meestal uitgerust zijn met een torque sensor en stel dat je in een slechte versnelling vertrekt (dikwijls het geval) en onvoldoende duwt om de motor op gang te krijgen , dan kan je simpelweg op een helling van 8,5% niet uit stilstand vertrekken!!! Vertrek onder zware last dan zal deze kracht onmiddellijk op het achterwiel overgedragen worden en dit via ketting en cassette en uiteindelijk op de spaken. Meer slijtage is hiervan automatisch het gevolg. Dit zal dan automatisch resulteren in een kracht die wel een slip in de hand kan werken. Wij sluiten dit bij onze middenmotor uit door te bepalen dat de fiets eerst moet in beweging zijn en nadien een tijd zal bepalen hoe snel je kan optrekken. Bij onze middenmotor  zal dezelfde werkwijze gevolgd worden als bij de motoren in het wiel en dit zal dan gestuurd worden met een PAS systeem dat nog meer een geleidelijk optrekken zal in de hand werken. We gebruiken ook hier een combinatie van Torque en Omwentelingssensor.
2- Is klimmen met een middenmotor beter?
Neen, dat is het zeker niet. De meeste mensen staren zich blind op de Nm die de middenmotor kan geven. Dit is meer dan een wielmotor. Doch deze max. Nm, indien deze zouden aangehouden worden, dan mag men er zeker van zijn dat je motor zal oververhitten en uiteindelijk de geest geven en ook de gebruikte tandwielen het zullen begeven. Dit heb je zelfs met vele middenmotoren die vlak rijden en waarvan steeds de hoogste snelheid gevraagd wordt. Hier ook ongecontroleerd slippen door het hoge koppel dat plotseling beschikbaar is voor korte tijd. Neem je bijvoorbeeld een middenmotor die niet uitgerust is met temperatuursensor en je rijdt bij warm weer steeds op max. belasting, dan is hij doorgaans een kort leven beschoren. Dit zijn nadelen die normaal zijn, de meeste middenmotoren zitten volledig ingekapseld voor het zicht. Ziet er mooi uit, maar zijn uiteindelijk slechts plastieken kappen ndie erop staan.  Dit geeft dat er dikwijls veel te weinig koeling is. Wij laten bij onze middenmotor de motor volledig bloot aan de buitenlucht, wat een optimale koeling geeft. Tevens is er dan nog bij de ingekapselde middenmotor de controller die in de motor ingewerkt is en op deze manier ook geen optimale koeling krijgt. Wij opteren daarom met onze middenmotor voor een controller die apart van de motor gemonteerd wordt voor een optimale koeling. Qua torque is het zo dat onze motoren in voor of achterwiel ingebouwd, de Nm constant mogen gegeven worden. Bij middenmotoren, ook bij ons, kan je het max. koppel maar voor zéér beperkte tijd aanhouden. Onze midden  motoren zijn weliswaar sterker gemaakt dan wat je op de standaard markt kan kopen, doch hebben ook nog in bepaalde mate deze nadelen.
3-Is het waar dat een middenmotor lichter stuurt?
Een middenmotor, die wil maar één ding doen. Steeds je voertuig voort bewegen in de richting van het voorwiel. Dit wil zeggen als je een bocht neemt, je deze kracht moet overwinnen met de stuurbeweging. In de praktijk wil dit zeggen dat je je stuur een tikkeltje beter zal moeten vasthouden of je zal de neiging hebben om te ver door te sturen. Daar de middenmotor kan vertrekken met een groter koppel (Nm), dan is het logisch dat dit fenomeen harder zal optreden dan bij een achterwielmotor. Denk hier ook aan auto met achterwielaandrijving.

4-Het zwaartepunt ligt lager dan bij een wielmotor?
Zie onder deze paragraaf bij voorwielmotor, is een te verwaarlozen argument. Men gaat een middenmotor met geïntegreerde trapas slechts een klein verschil hebben in hoogte, dus ook in stabiliteit. Onze middenmotoren worden daarentegen in de bestaande trapas verwerkt en hangen lager dan een standaard middenmotor in de winkel zoals bijv. Bosch, Panasonic, Kawasaki en dergelijke. Wij zouden dus meer recht van spreken hebben aangaande dergelijk argument, maar nogmaals, dit is te verwaarlozen. 

5- Ik kan makkelijker een band vervangen als ik lek rijd? 

Dit zien wij persoonlijk niet als argument daar er momenteel binnenbanden zijn die je kan vervangen zonder dat je het wiel uit de fiets hoeft te halen. Legt men hierbij tijdens de ombouw anti-lekbanden, dan is het bijna onmogelijk om zelfs nog maar lek te rijden als je de banden op de correcte spanning gepompt hebt. deze anti-lekbanden raden wij dan ook ten zeerste aan. Tijdens de ombouw krijg je die van ons trouwens aan kostprijs! Zo ben je voor een klein prijsje zeker van een onbezorgde fietstocht. het is dus zaak te verhinderen dat je kan lek rijden, eender welk type motor men gebruikt. 
6- Levensduur van een middenmotor?
Een middenmotor die tot 250 watt geeft, heeft nog een betrekkelijk lange levensduur, daar de krachten die op de interne tandwielen van de motor komen te staan, niet al TE groot zijn. Een middenmotor willen de meeste mensen dat deze klein en zo weinig mogelijk storend aan de fiets gebouwd wordt. Wel, hier heb je het dan. Alles dient klein gemaakt te worden, ook de gebruikte tandwielen in de motor. Lawaai wil men ook niet, dus schakelen ze bij dit type motor over naar tandwielen die gemaakt zijn uit kunststof. Deze beide zaken, kleine tandwielen en dan nog gemaakt uit kunststof maakt dat een middenmotor bij te hoge belasting tamelijk vlug onderdelen zal hebben die vervangen moeten worden. Daardoor is het onderhoud groter dan bij een motor in het wiel. Om toch enige sterkte te hebben bij de al kleine tandwielen worden bij de middenmotoren van TOP-EBIKE tandwielen gebruikt die gemengd zijn = staal/kunststof/brons.
7- Wat als mijn middenmotor de geest gegeven heeft?
Dan komt de aap uit de mouw. Koop je een fiets in de winkel met een ingebouwde middenmotor, ja, dan heeft men een probleem. Men vergeet dikwijls dat men eigenlijk geen fiets gekocht heeft, maar een motor met de fiets eromheen gebouwd. Want haal je de motor weg, dan zijn ook je trappers plots verdwenen! Dit wil zeggen dat je bij een kapotte motor niets anders kan dan bij hetzelfde merk een nieuwe te kopen. Zoals dan dikwijls gebeurd , om niet te zeggen altijd. Fiets is een paar jaar oud, motor is kapot en wat krijg je te horen.: "Sorry, dit type motor wordt niet meer gevolgd en de nieuwe modellen passen niet op je fiets". Daar sta je dan. Motor kapot, en je kan hem niet vervangen. Fiets dan maar naar het containerpark voeren.
Om deze verschillende redenen maken wij onze middenmotoren dat deze steeds in een standaardfiets kunnen gemonteerd worden. Dus géén verloren kost. 
8- Vergelijk een middenmotor met uw auto!
Ja, dit is het meest eenvoudige. Bijvoorbeeld, je rijdt met je auto op een weg 50km/uur, je moet links of rechts afslaan, dan zal je terugschakelen van 5de naar bijvoorbeeld 2de versnelling. Dit is ook de rijstijl die je U moet eigen maken als je met een middenmotor rijdt. We spreken hier dan over de mechanische versnellingen. Wil je echter het zuinigste rijden met een middenmotor, dan moet je niet enkel mechanisch schakelen met je fiets, doch, je zal ook elektronisch schakelen dan. Doe je dit, dan zal je batterijverbruik bij een middenmotor nog meevallen. Doe je dit niet, dan zal je zoals velen versteld staan dat je eigenlijk maar weinig kilometers kan doen met je batterij en met zekerheid niet zal komen aan het aantal kilometers zoals door de fabrikanten opgegeven wordt. Tijdens het schakelen met de mechanische versnellingen op uw fiets, zal de motor kortstondig stoppen, dit om uw tandwielen, ketting, kortom, de volledige aandrijving te sparen. Dit is ook voorvelen een vervelende ervaring.
9- Wat is dan de gulden weg om een middenmotor te kiezen
Volgende zaken spelen een rol:
-Gebruik je de fiets voor plezier en tot 25km/uur dan kan je een middenmotor kiezen als je er niet tegenop ziet om veelvuldig te schakelen. Een middenmotor dien je te vergelijken met een auto, je kan met je auto ook in 5de of 6de versnelling vertrekken, doch je zal weinig vooruit gaan en veel energie verbruiken. Dit is ook het geval bij de middenmotor. Wil je dan echt zuinig rijden, dan schakel je ook tezelfdertijd elektronisch en bouw je de kracht stelselmatig op. Doe je dit niet, dan hoor je dikwijls de klachten bij de mensen die dergelijk systeem hebben dat ze weinig kilometers doen. Dit heeft dus duidelijk zijn reden. Wil je een speed pedelec en je kiest voor middenmotor, dan zal je bij de gebruikelijke merken (Bosch, Panasonic, Kawasaki en dergelijke) merken dat je NOOIT die 45km/uur kan halen, maar enkel als je trapt dat je in het zweet staat, wat niet prettig is bij woon/werkverkeer. Normaal trappen, zal je zien dat 38/40km per uur een haalbaar feit is. Bij wielmotoren heb je dit fenomeen niet. Wielmotoren geven je de snelheid die je wil!
-Gebruik je zakken op uw bagagedrager of vervoer je achteraan op de fiets dikwijls veel vracht of gewicht? Indien ja, dan kan je eventueel een middenmotor kiezen. Maar, er is wel een maar. Een middenmotor zoals de gebruikelijke merken hebben kunnen zoals reeds verteld een koppel ontwikkelen bij het starten van 80Nm. Stel dat je zwaar geladen bent en je weegt zelf ook voldoende, dan komt deze kracht bruusk op alle onderdelen van de fiets. Dit wil zeggen, een significante vermindering van de levensduur van alle componenten op de fiets zelf, zoals ketting, versnelling en aandrijving vooraan. Versnelling trachten ze te sparen door een simpel schakelsysteempje dat detecteert wanneer je schakelt, de middenmotor wordt dan gedurende korte tijd uitgeschakeld om de componenten te sparen. Doch, dit stil staan van de motor voor een korte tijd tijdens het schakelen is op dergelijke manier gedaan dat dit kan gebeuren op het juiste moment, maar ook te vroeg of te laat. Dus eigenlijk een noodoplossing. Daarom dat wij dit bij onze middenmotoren van TOP-EBIKE niet meer doen. het is veel zekerder om de rem lichtjes in te drukken zonder dat je remt en de motor zal dan stilvallen en je kan rustig schakelen zoals een normale fiets schakelt. Onderdelen zien dan niet af. Los je de rem, dan start het systeem terug op en heb je geschakeld zonder enig tijdsverlies. Wij gebruiken dan ook bij onze middenmotoren de combinatie van trapomwenteling en torque. Dit dan nog eens gekoppeld aan stelselmatig het volle vermogen geven, ook bij schakelen.
-Je wil soepel rijden zonder al te gekke inspanning? Dan is een motor in het midden welke aangedreven wordt door PAS sensor in plaats van een torque sensor het meest aangewezen. Je kan vlotter bergop vertrekken, je kan makkelijker zelf uw trapfrequentie bepalen en toch uw gewenste snelheid houden. Met torque sensor zie je dat sommigen op een helling moeilijk kunnen vertrekken. daarom gebruiken wij een combiante van beiden.
10- Andere nadelen van de volledig ingekapselde middenmotor zijn de volgende:
IS JE BATTERIJ LEEG? DAN ZAL JE MERKEN DAT JE VRIJ HARDE INSPANNING MOET DOEN OM TOCH NOG TE KUNNEN FIETSEN. Wij hebben dit bij onze middenmotor zo goed mogelijk opgelost en deze geeft minder weerstand dan andere middenmotoren, maar toch dien je harder te trappen dan bij een wielmotor. De middenmotor kan je vergelijken met een wielmotor zonder reductie qua weerstand als je batterij leeg is. De TOP-EBIKE wielmotor met reductiekast, die bolt als een normale fiets en geeft omzeggens geen weerstand.
-Is je motor stuk, dan ben je gebonden aan je bestaande merk van middenmotor = doorgaans wordt er dan geprofiteerd van de prijzen, je kan toch niet anders! Wij maken de middenmotor zodat deze kan geplaatst worden bij elke fiets. je kan dan van je fiets zelfs zonder moeite terug een normale fiets maken en de onderdelen van ons systeem op een andere fiets laten monteren.
Levensduur van middenmotor is minder dan van een wielmotor, al of niet direct aangedreven of met reductiekast.
11- Regen en een middenmotor
Je hebt al gemerkt dat vele merken hoezen verkopen om over je middenmotor te bevestigen als je door zwaar regenweer, plassen en dergelijke dient te rijden. Dit heeft waarschijnlijk zijn reden. Die kan je zelf wel bedenken. Hier ook, alles is opgebouwd in een zo klein mogelijke behuizing, inclusief controller. Dit wil zeggen dat je koeling moet voorzien. Koelopeningen en water zijn meestal geen goede combinatie. Daarom dat wij de controllers nooit in onze middenmotor aanbrengen, maar steeds apart.

12- Een doordenkertje misschien?

Herinner je nog de beginperiode van de elektrisch aangedreven fiets. Wat werd er toen door toch niet de minste ingenieurs aanzien als de meest aangewezen plaats om deze aandrijving te plaatsen. Juist ja, in het voorwiel. Dat was dus niet toevallig en had wel degelijk zijn redenen. Ondertussen heb je natuurlijk al een paar jaar bekende namen die zich met deze markt gemoeid hebben zoals Bosch en dergelijke. Voeg hierbij de macht van de reclame en je hebt wat je nu ziet. Een bijna alleenheerschappij van de middenmotor. Niet omdat dit de beste oplossing is, wel omdat het goed doordacht was om een bepaalde verkoopstrategie te kunnen ontwikkelen. Doch zijn er wel degelijk bekende merken die zweren bij een motor in het achterwiel, denk aan de speedpedelecs van Strömer bijvoorbeeld. Wij maken het U makkelijk, U kan zelf kiezen. En nog een bedenking, je kent waarschijnlijk de steile hellingen in steden als St.Francisco, wel de mensen daar die dagelijks dergelijke trajecten moeten doen, die zal je niet met een midden motor zien rijden. Is dus enkel goed als je het gebruikt op vlakkere wegen maar dan wederom gaat hier een motor in het wiel met reductiekast de vloer vegen met een midden motor.


Je kan nu alle voor en nadelen zelf afwegen voor U en de keuze aken die bij jou past.